PERLU TAHU: 10 GAMBAR PELIK YANG DI PADAM OLEH PIHAK FACEBOOK


Nampaknya pihak Facebook amat menitik beratkan nilai komuniti sejagat apabila melarang serta memadam gambar-gambar yang mempunyai unsur kurang senang di mata komuniti lain. Antaranya ialah :

Gambar seorang gadis seksi yang terputus dua tubuhnya dari paras pinggang ni pada mulanya adalha untuk satu permainan kepada lelaki yang meminta mereka memilih samada kiri atau kanan. Facebook memadam gambar tersebut.
Secara kasarnya, gambar ni seolah-olah gambar lucah kerana menunjukkan dada wanita tetapi itu sebenarnya siku wanita tersebut. Mungkin salah faham tetapi Facebook memadamnya untuk mengelakkan berlaku salah faham.Seorang ibu muda berasa terkilan dengan Facebook apabila memadam gambar bayinya yang dilahirkan dengan kesan kecacatan aneh beberapa kali tanpa sebarang sebab yang munasabah. 
Facebook telah menutup akaun seorang ibu yang memuatnaik gambar dua anaknya melakukan aksi menyusu. Kes yang menjadi siasatan polis ini kemudiannya diklasifikasikan sebagai kes terpencil berkaitan keibubapaan.
Gambar pasangan lelaki yang bercium ini serta-merta dipadam oleh Facebook kerana melanggar peraturan yang melarang ahlinya memuatnaik gambar berunsurkan politik atau sensitiviti seksual. Tetapi, selepas perbincangan Facebook memutuskan untuk membenarkan gambar itu dimuatnaik kerana gambar tersebut adalah untuk pengiklanan dengan syarat perkataan CENCORED dimasukkan.
Gambar lain dalam unsur yang sama juga dipadam oleh FB.

https://www.facebook.com/daengslili


Facebook meminta seorang ahlinya memadam gambar di bawah ini kerana melanggar peraturannya. Kenapa? jawapannya ada di sebalik perkataan cencored tu :)

https://www.facebook.com/daengsliliGambar di bawah ni mungkin mempunyai unsur keagamaan namun pihak FB jelas sekali tidak membenarkannya disiarkan di FB.

https://www.facebook.com/daengsliliFacebook juga memadam gambar wanita menyusukan anaknya di bawah ni kerana dikatakan melanggar peraturan.

https://www.facebook.com/daengsliliNampaknya, Facebook tak suka tentang lemak di perut kerana memadam gambar dibawah ni.

https://www.facebook.com/daengslili

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam-macam kan! Apa Kata Anda?