Dr M beri amaran kepada Najib, Pembaharuan bawa kepada ekstremis?

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengkritik tindakan reformasi Datuk Seri Najib Razak, memberi amaran kepada perdana menteri tindakannya itu bakal mencetuskan gejala ekstremis.
Bekas perdana menteri itu
berkata kepada agensi berita, Agence France-Presse (AFP) dalam satu temu ramah di sini, formula Najib untuk penyatuan kaum tidak “dijelaskan dengan sempurna.”
“Apa berlaku, sudah tentu, adalah apabila anda membuka sesuatu isu — anda menjadi liberal — pelampau-pelampau yang agresif menunjukkan pendapat mereka,” kata beliau yang dipetik oleh agensi.
Dr Mahathir (gambar), yang dilihat menjadi pengkritik yang lantang bagi Najib di dalam Umno, bercakap dalam rujukan mengenai  keputusan membuang kuasa-kuasa kerajaan pusat untuk kepercayaan politik masing-masing.
Najib, Perdana Menteri yang keenam, membuat janji yang bersejarah pada sambutan Hari Malaysia tahun lalu untuk membubarkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), atas permintaan masyarakat dan parti pembangkang.
Beliau mengotakan janjinya tahun ini dengan menggugurkan undang-undang 1960 British dengan membentangkan satu undang-undang keselamatan baru — Akta Kesalahan-kesalahan Keselamatan (Langkah Pencegahan) 2012 — menolak kuasa kerajaan menahan tanpa perbicaraan dan menahan seorang bagi kecenderungan politiknya.
Kenyataan ini dilihat membunuh langkah pembaharuan penting diambil oleh pentadbiran Najib, yang mana dilihat sebagai percubaan kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk meluaskan pengaruhnya terhadap rakyat Malaysia.
Tetapi Dr Mahathir, yang menerajui negara selama 22 tahun sehingga 2003, percaya bahawa terlalu banyak kebebasan akan mengakibatkan ketegangan kaum, menurut AFP.
“Sekarang kami mahu untuk menjadi liberal, apa telah berlaku adalah sekarang kami lebih mementingkan perlumbaan daripada sebelum ini. Hari ini, orang menuduh satu sama lain dan bersifat perkauman.
“Terdapat lebih antagonisme antara kaum (sekarang) berbanding liberalisasi sebelum ini,” katanya dipetik semasa temuramah itu.
“Di mana sebelumnya tidak ada masalah, sekarang timbul masalah,” tambahnya lagi.
Dr Mahathir telah dikritik hebat kerana mengambil sikap keras, taktik-taktik autoritarian yang mengetatkan kawalan penyebaran perbezaan pendapat terhadap kepimpinan beliau semasa menjawat jawatan dalam kerajaan.
Pentadbirannya telah mengambil tindakan seperti Operasi Lalang, apabila 106 individu telah ditahan sewaktu serbuan ISA kedua terbesar dalam sejarah Malaysia.
Tetapi Dr Mahathir mendesak hari ini yang Malaysia perlu menjadi sebuah kerajaan “tegas” selain daripada menjadi adil.
“Kami memerlukan sebuah kerajaan yang kukuh. Ia sepatutnya bersih, tegas,” katanya kepada AFP.
Kerajaan Najib telah dikritik pihak tempatan dan asing kerana menggunakan kekerasan apabila menahan peserta demonstrasi menuntut pilihan raya adil dan bersih.
Bersih 2.0 pada 9 Julai tahun lepas telah menyebabkan berlakunya huru-hara dan merekodkan 1,000 tangkapan setelah polis anti rusuhan menembak gas gas pemedih mata dan meriam air untuk menyuraikan penunjuk perasaan yang berkumpul secara aman.
Berikutan tentangan negatif menentang pentadbirannya, Najib memutuskan pada tahun lepas untuk menggubal satu undang-undang khas bagi tujuan itu untuk mengadakan kebebasan perhimpunan awam, selaras dengan hak perlembagaan rakyat Malaysia.
Kerajaan mengamalkan satu pendekatan apabila Bersih 2.0 mengumumkan rancangan mengadakan satu lagi perhimpunan menuntut sistem pilihan raya di pusat bandar, dengan pemimpin kerajaan mengatakan kumpulan berkenaan boleh meneruskan perhimpunan dalam lingkungan Akta Perhimpunan Aman 2011.
Tetapi huru-hara sekali lagi berlaku di ibu negara pada 28 April selepas penunjuk perasaan merempuh sekatan polis sekitar Dataran Merdeka, yang telah dikepung kerana kerajaan telah menganggapnya satu lokasi tidak sesuai untuk berhimpun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam-macam kan! Apa Kata Anda?