JADUAL PENGIRAAN GAJI BARU SSM 2012 DOWNLOAD

Jadual yang aku buat ni akan membolehkan korang untuk mengira jumlah kenaikan yang korang terima selepas SSM 2012, dan berapa jumlah gaji baru korang selepas ni.. Ni print screen yang aku buat.. Ni aku buat untuk gaji aku iaitu gred C17, tapi korang leh tukar mengikut jawatan dan gaji korang..


Just ikut je arahan dalam kotak kuning dan merah tu.. 

Kalau tak paham jugak, macam ni.. Kalau korang gred 17 macam aku, korang tak perlu tukar yang dalam kotak kuning tu sebab memang kenaikan bagi gred 17 ialah RM49.91 (SSM lama) dan RM95 (SSM baru). So just tukar dalam ruangan merah je.. Perlu diingatkan bahawa kenaikan 13% dan kenaikan RM95 tu adalah dua benda yang berbeza.. 13% tu adalah kenaikan gaji yang diberikan kerajaan kepada kakitangan pada tahun 2012 ni, kira macam kenaikan bonus letewww, tapi kenaikan RM95 tu pulak ialah kenaikan setiap tahun yang menggantikan kenaikan RM49.91.. Comprende?

Tapi kalau korang gred lain, contohnya gred 44 ataupun 52, dah tentu la kenaikan tahunan korang pun lain kan.. So korang kena la tukar kat dalam kotak kuning tu.. Kotak merah pun kena tukar sekali.. Berapa kenaikan gaji korang? Mane la aku tau! Haha!!

So lepas masukkan maklumat tu, Excel akan otomatik kira sendiri gaji korang untuk tahun ni sehingga tahun 2016.. Cukup la tu kot, sehingga PRU yg akan datang.. Sebab mungkin masa tu akan ada pergerakan gaji lagi.. Huhu.. Kena la pandai pancing kannnn..

Peringatan : Ini hanyalah ramalan kenaikan je k.. Jgn ade yg ambik benda ni sebagai sesuatu yang sahih lak.. Kita tunggu je Pekeliling keluar nanti.. :)

Ok la, korang leh download file Excel tu kat :


kREDIT TO:theplainyard.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam-macam kan! Apa Kata Anda?